logo
Als startpagina
Zoek dienst / product
 
Home Nieuws Entertainment

Business

Carriere Geld ICT Auto Wonen Reizen Lifestyle Fun Culinair Sitemap
auto
Auto

Jobs


Immo


Weer

Dating

Lenen

Reizen


Games

windows dedicated server hosting by COMBELL
WorkTalia Vacatures
 GASTRONOMIE
Startpagina
Links
 RECEPTEN
Top recepten
Recepten per gang
Recepten per land
Voorgerechten
Soepgerechten
Salades
Vleesgerechten
Visgerechten
Wild & Gevogelte
Nagerechten
 VOEDING
Vlees
Gevogelte
Vis
Fruit
Groenten
Zuivel
Kruiden
Dranken
 KOKEN EN SERVEREN
Kooktips en techniek
Tafeltips & Etiquette
 DRANKEN
Wijn
Likeuren
Drankrecepten
Cocktailrecepten
 RESTAURANTS
Restaurants zoeken
 TOOLS
Kruidenwijzer
Calculators
Ovenstanden
 CHANNELS
Actualiteit
Entertainment
Ondernemen
Auto & Mobiliteit
Financieel & Geld
ICT & Internet
Immo & Wonen
Jobs & Carrière
GSM & Telecom
Reizen & Vakantie
Lifestyle & Gezond.
Gastronomie
Games & Fun
Zoekertjes
Links

 
  ARTIKELS - DETAIL
De oeroude delicatesse: Kaviaar

Kaviaar is, net zoals truffels en oesters, een ware delicatesse. Maar er zijn verschillende soorten kaviaar en allen hebben een bijhorend prijskaartje. In dit artikel alles wat je wou weten over kaviaar...

Wat is kaviaar
Kaviaar is de kuit ( eitjes ) van de steur. De steur is een beenvis die reeds rondzwom ten tijde van de dinosaurussen. De steurfamilie telt tegenwoordig nog slechts 25 soorten waarvan de grootste langer dan 5 meter worden en meer dan 1.000 kg wegen. Het liefst vertoeven deze vissen in de koude en gematigde wateren van het noordelijke halfrond.

Soorten kaviaar
Ongeveer 90% van alle kaviaar komt van drie soorten steur uit de Kaspische zee.

  • Beluga: De eitjes zijn licht- tot donkergrijs, hebben een stevige structuur en bevatten een kern of ‘oog’.
  • Osetra: Osetra-eitjes zijn donkerbruin tot grijs, hebben vaak een goudglans en hebben een typische hazelnootsmaak.
  • Sevruga: ( de kleinste steur ) Sevruga-eitjes zijn klein, licht- tot donkergrijs en hebben een typische geur. Deze kaviaar komt het vaakste voor en is dus ook het goedkoopste.

Naast deze kaviaarsoorten zijn er ook nog Amerikaanse en Franse kaviaarsoorten te verkrijgen maar volgens velen zijn deze niet te vergelijken met de echte kaviaar.

De verpakking
Echte kaviaar wordt enkel licht gezouten en dan verpakt. De vermelding ‘malosol’ betekent dat niet meer dan 5% zout is toegevoegd. Voor de smaak is 3 tot 4% ideaal.  Daar de steur een bedreigde diersoort is moet men ook opletten of de kaviaar het certificaat van CITES draagt. Dit is het enige bewijs dat je legale kaviaar hebt. Door de enorme winsten die gemoeid zijn met kaviaar lokt de handel in kaviaar mensen en organisaties aan die vooral uit zijn op vlugge en grote winsten zonder naar de kwaliteit van het produkt te kijken.

Serveren van kaviaar
Om de smaak niet te schaden mag de kaviaar vooral niet in contact komen met metaalsoorten.
Glas, goud en ivoor zijn prima voor wie van deze bijzondere delicatesse wil genieten ( maar een neutraal plastieken lepeltje kan best ). Voor de begeleidende drank prefereren sommigen wodka maar de smaak van wodka is in feite te overheersend. Veel beter is een mooi glas droge witte wijn maar de allerbeste combinatie met kaviaar is champagne.

De prijs van kaviaar
De prijs van kaviaar wordt, naar mate de steur meer bevist wordt, duurder en duurder. Voor 50 gram kaviaar mag je al vlug 100 € neerleggen. Dit bedrag is dan ook enkel gerechtvaardigd als je kwaliteit terug krijgt dus let goed op de verpakking. Koop in gerenommeerde winkels en let vooral op bij de aankoop van kaviaar via het internet.

http://www.cites.org/eng/prog/sturgeon.shtml

 

Bron - NetOnline Redactie - Geplaatst op: 20/5/2005
© 2007 - NetOnline.be. Geen enkel artikel mag overgenomen worden zonder toestemming van NetOnline.be.

Meer artikels omtrent gastronomie eten en drinken
Dit artikel aanbevelen aan een vriend, kennis ?
NetOnline kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor de inhoud van derde websites en voor de inhoud van website waarnaar het linkt.

 

 
 RECEPTEN
Doorzoek 2679 recepten
Geef het eerste ingrediënt in
Geef een tweede ingrediënt in
Geef een derde ingrediënt in
Geef de soort gang in
Geef de soort keuken in:
 GASTRONOMIE
Restaurants zoeken
Op zoek naar een restaurant in uw buurt ? Zoek een gezellig restaurant via NetOnline.
Kookboeken
Ontdek interessante kookboeken boordevol ideeën en recepten.
Kooktips
Ontdek meer interessante kooktips en weetjes van professionals uit de keuken !
Cocktailrecepten
Ontdek de lekkerste en originele cocktailrecepten op NetOnline.be.
Interessante links
Bent u op zoek naar de meest interessante links i.v.m. eten en drinken, gastronomie ?
© NetOnline 2011 - Privacy policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL | Adverteren | Contact | Sitemap
beste www-sites:a- b- c- d- e- f- g- h- i- j- k- l- m- n- o- p- q- r- s- t- u- v- w- x- y z