Bewaren, kopen en soorten tomaten.
Tomaten kopen Als je tomaten wenst aan te kopen is het belangrijk dat je weet wanneer en waarvoor je ze wilt gebruiken. Zolang tomaten op kamertemperatuur gehouden worden rijpen ze verder. Dus als je wilt dat je je gekochte tomaten enkele dagen kan bewaren, neem je het best tomaten die nog groen zijn of nog een groenachtige kleur hebben. Wil je daarentegen de tomaten de dag zelf of de dag erna gebruiken, dan koop je het best tomaten die een volle rode kleur hebben en een mooie vaste structuur. Tomaten die niet volledig gerijpt zijn hebben nog niet al hun aroma's en smaken ontwikkeld.
Tomaten bewaren Als je tomaten wilt bewaren is het belangrijk te weten dat tomaten in de koelkast niet verder rijpen. Dus tomaten die nog een groene kleur bevatten bewaar je het best op kamertemperatuur. Tomaten die bewaard worden onder de 12° zullen niet verder rijpen. Wens je het rijpingsproces van de tomaten te versnellen, dan steek je de tomaten het best in een bruine papieren zak of een gesloten doos om zo het ethyleen gas gevangen te houden. Dit gas zorgt voor het rijpingsproces van de tomaten. Zorg dat de tomaten niet gestapeld zijn en met het kroontje omhoog liggen om plekken te vermijden. Leg een rijpe appel bij de tomaten om het rijpingsproces van de tomaten nog meer te versnellen. ( appels geven ethyleen af )
Eens de tomaten volledig gerijpt zijn kan je ze makkelijk nog enkele dagen bewaren in de koelkast of op een koele donkere plaats.
Soorten tomaten De tomaat is een basis ingrediënt in de keuken en komt dus in alle vormen en smaken voor. We plaatsen de meest gebruikte even op een rij:
- Langwerpige tomaten ( Pomodori of Roma ) : Deze tomaten worden het best gebruikt in sauzen, puree's, ...;
- Kerstomaten: Deze kleine tomaatjes hebben een zeer sterke tomaatsmaak en zijn heel geschikt als cocktailhapje, garnering of als afwerking van salades;
- Trostomaten: Deze tomaten worden aan de tros verkocht omdat dit de rijping van de tomaten ten goede zou komen EN omdat dit ook de typische tomatengeur geeft! Qua smaak en kwaliteit liggen de trostomaten dicht bij de losse tomaten;
- Ronde tomaten: Deze zijn het meest voorkomend en zijn overal bruikbaar;
- Ronde vultomaten: Dit zijn vrij grote tomaten met een vaste structuur wat hen uiterst geschikt maakt om uit te hollen.
De kwaliteit van de tomaat is afhankelijk van vele factoren: teelt in volle grond, grote van de tomaten, rijpheid, ... Als je bij de aankoop naar de variëteit kijkt, deze gebruikt waar ze voor geschikt is en de tomaat op zijn volle rijpheid is, zal dit je recept of bereiding zeker ten goede komen.
|