logo
Als startpagina
Zoek dienst / product
 
Home Nieuws Entertainment

Business

Carriere Geld ICT Auto Wonen Reizen Lifestyle Fun Culinair Sitemap
auto
Auto

Jobs


Immo


Weer

Dating

Lenen

Reizen


Games

windows dedicated server hosting by COMBELL
WorkTalia Vacatures
 GASTRONOMIE
Startpagina
Links
 RECEPTEN
Top recepten
Recepten per gang
Recepten per land
Voorgerechten
Soepgerechten
Salades
Vleesgerechten
Visgerechten
Wild & Gevogelte
Nagerechten
 VOEDING
Vlees
Gevogelte
Vis
Fruit
Groenten
Zuivel
Kruiden
Dranken
 KOKEN EN SERVEREN
Kooktips en techniek
Tafeltips & Etiquette
 DRANKEN
Wijn
Likeuren
Drankrecepten
Cocktailrecepten
 RESTAURANTS
Restaurants zoeken
 TOOLS
Kruidenwijzer
Calculators
Ovenstanden
 CHANNELS
Actualiteit
Entertainment
Ondernemen
Auto & Mobiliteit
Financieel & Geld
ICT & Internet
Immo & Wonen
Jobs & Carrière
GSM & Telecom
Reizen & Vakantie
Lifestyle & Gezond.
Gastronomie
Games & Fun
Zoekertjes
Links

 
  ARTIKELS - DETAIL
Thee: gezondheid in 1000 variaties

Thee wordt alsmaar populairder in Europa. Deze groeiende interesse is niet alleen omdat thee veel heilzame werkingen heeft maar ook omdat thee de laatste jaren in enorme variaties te verkrijgen is.

De geschiedenis van thee
Het ontstaan van thee is verbonden aan de Chinese Keizer ShenNung die 3000 voor Christus leefde. De legende wil dat hij verbaasd was door de geur die ontstond toen er enkele blaadjes van een onbekende plant in heet water dwarrelden. In China noemt men thee cha. Hoe het komt dat wij de Chinese cha thee noemen, zou te maken hebben met de route die de thee vroeger aflegde. Engelsen, Nederland en BelgiŰ voerden thee aan over zee en in de Chinese havens waar de thee vertrok sprak men over 'te' en niet over cha. Later werd in Engeland gesproken over tay en op de zelfde manier uitgesproken zoals wij thee uitspreken.

Wat is thee?
Thee is zo complex als wijn. Alle thee komt uit de plantenfamilie van de Camellia. De smaak en kleur van de verschillende soorten thee hangt af van de groeiplaats, hoogte van de theetuin, meer of minder vocht, warmte, zon of schaduw,... Naast de natuurlijke invloeden is de pluk en de bewerkingen na de pluk ook belangrijk.

Soorten kwaliteiten van thee
Thee komt in vele kwaliteiten voor. Je hebt eerst en vooral de handgeplukte topblaadjes van de eerste pluk, welke de zachtste en tevens ook de duurste thee oplevert. Als laatste heb je ook de machinaal geplukte thee van de laatste oogst en deze is dan weer de goedkoopste. Deze laatste wordt meestal gebruikt in de gekende zakjesthee. Tussen deze twee uitersten zit een grote waaier aan kwaliteiten.

Soorten thee
In principe zijn er drie soorten thee: groene thee, oolong thee en zwarte thee.
Het kleurverschil zit hem vooral in het fermentatieproces. Dit is het toevoegen van zuurstof aan de geplukte bladeren. Voor groene thee wordt het blad direct na de pluk gestoomd om het fermentatieproces te stoppen. Voor zwarte thee wordt het blad gekneusd en dan in de zon gelegd om te drogen. Oolong thee zit daar tussenin.

Toegevoegde aroma's
Naast bovenstaande 3 basissoorten thee heb je ontelbaar veel varianten via het toevoegen van natuurlijke aroma's. Deze aroma's kunnen afkomstig zijn van vruchten, bloemen, kruiden of specerijen.

Losse thee of zakjesthee
Ondanks het gebruiksgemak van de zakjesthee geven echte theeliefhebbers toch de voorkeur aan losse thee om volgende redenen:

  • Zakjesthee is stofthee die gericht is op een vlugge afscheiding van geur en kleur
  • De verwerkte theeblaadjes in zakjesthee zijn niet altijd van de beste kwaliteit
  • Om een constante smaak te krijgen worden tot meer dan 30 verschillende soorten thee gebruikt

Desondanks is zakjesthee in huis hebben zeer handig als er bezoek komt. Je kan ieder zijn eigen smaak geven. Alsook dat deze zakjesthee zeer vlot verkrijgbaar is in grootwarenhuizen.

The´ne: de cafe´ne in thee
Wat weinigen weten is dat thee ook cafe´ne bevat namelijk the´ne. Cafe´ne zorgt er voor dat wij ons beter kunnen concentreren door een stimulerend effect op het centraal zenuwstelsel. Om een vergelijking te maken bevat thee ongeveer de zelfde hoeveelheid cafe´ne als een glas cola en ongeveer de helft van een kopje koffie.

Hoe moet je thee bereiden?
Bij thee is de persoonlijke smaak heel belangrijk. Door de tijd dat het blad in contact blijft met het water te verkorten of verlengen kan men de sterkte van de thee aanpassen aan de eigen smaak. Hieronder enkele vuistregels voor het theezetten:

  1. De theepot goed reinigen en omspoelen met warm water zodat de pot lichtjes voorverwarmd is.
  2. Neem vervolgens ÚÚn theelepeltje per kop voor zwarte thee en twee theelepeltjes voor groen thee per kop.
  3. Schenk nog ÚÚn extra theelepeltje in voor de pot zelf.
  4. Water aan de kook brengen maar niet laten doorkoken omdat deze anders zijn zuurstof verliest en vlak van smaak wordt.
  5. Laat het water 1 minuutje afkoelen om te voorkomen dat je de thee kookt en dan geven de blaadjes hun smaak niet meer vrij.
  6. De thee, afhankelijk van uw smaak, tussen de twee en acht minuten laten trekken.

Thee serveren
Thee komt het beste tot zijn recht in een laag, wijd kopje of serveer de thee in een theeglas. Om ieder persoon zijn thee naar zijn smaak af te werken kan je het best bij de thee ook melk, honing en citroensap ( of schijfjes citroen ) serveren. Zoete hapjes passen ook prima bij thee.

Thee en uw gezondheid
Uit verschillende studies is gebleken dat thee een heilzame werking heeft op onze gezondheid. Wij halen enkele positieve items aan van thee:

  • Dankzij de flavonoiden in thee hebben een ontspannende werking op onze bloedvaten zodat het bloed een betere doorstroming krijgt.
  • Flavonoiden zouden ook botversterkend werken

Over wat vooral belangrijk zou zijn om de gezonde werking van thee tot zijn recht te laten komen, zijn de meningen verdeelt. Sommigen spreken van gemiddeld 10 jaar minstens ÚÚn kopje thee per week en anderen zeggen dan weer dat je minimaal 2 kopjes per dag moet drinken. Hoe dan ook: thee is gezond en beslist een goede vervanger voor verschillende andere dranken.

Bron - NetOnline Redactie - Geplaatst op: 25/4/2005
© 2007 - NetOnline.be. Geen enkel artikel mag overgenomen worden zonder toestemming van NetOnline.be.

Meer artikels omtrent gastronomie eten en drinken
Dit artikel aanbevelen aan een vriend, kennis ?
NetOnline kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor de inhoud van derde websites en voor de inhoud van website waarnaar het linkt.

 

 
 RECEPTEN
Doorzoek 2679 recepten
Geef het eerste ingrediënt in
Geef een tweede ingrediënt in
Geef een derde ingrediënt in
Geef de soort gang in
Geef de soort keuken in:
 GASTRONOMIE
Restaurants zoeken
Op zoek naar een restaurant in uw buurt ? Zoek een gezellig restaurant via NetOnline.
Kookboeken
Ontdek interessante kookboeken boordevol ideeën en recepten.
Kooktips
Ontdek meer interessante kooktips en weetjes van professionals uit de keuken !
Cocktailrecepten
Ontdek de lekkerste en originele cocktailrecepten op NetOnline.be.
Interessante links
Bent u op zoek naar de meest interessante links i.v.m. eten en drinken, gastronomie ?
© NetOnline 2011 - Privacy policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL | Adverteren | Contact | Sitemap
beste www-sites:a- b- c- d- e- f- g- h- i- j- k- l- m- n- o- p- q- r- s- t- u- v- w- x- y z