logo
Als startpagina
Zoek dienst / product
 
Home Nieuws Entertainment

Business

Carriere Geld ICT Auto Wonen Reizen Lifestyle Fun Culinair Sitemap
auto
Auto

Jobs


Immo


Weer

Dating

Lenen

Reizen


Games

windows dedicated server hosting by COMBELL
WorkTalia Vacatures
 GASTRONOMIE
Startpagina
Links
 RECEPTEN
Top recepten
Recepten per gang
Recepten per land
Voorgerechten
Soepgerechten
Salades
Vleesgerechten
Visgerechten
Wild & Gevogelte
Nagerechten
 VOEDING
Vlees
Gevogelte
Vis
Fruit
Groenten
Zuivel
Kruiden
Dranken
 KOKEN EN SERVEREN
Kooktips en techniek
Tafeltips & Etiquette
 DRANKEN
Wijn
Likeuren
Drankrecepten
Cocktailrecepten
 RESTAURANTS
Restaurants zoeken
 TOOLS
Kruidenwijzer
Calculators
Ovenstanden
 CHANNELS
Actualiteit
Entertainment
Ondernemen
Auto & Mobiliteit
Financieel & Geld
ICT & Internet
Immo & Wonen
Jobs & Carrière
GSM & Telecom
Reizen & Vakantie
Lifestyle & Gezond.
Gastronomie
Games & Fun
Zoekertjes
Links

 
  ARTIKELS - DETAIL
Sherry

Dit was één van de eerste wijnsoorten die bekendheid verwierf in Engeland. In de 16de eeuw werd Sherry Sherris Sack genoemd. Sack  is een afgeleide van het Spaanse woord sacar wat export betekend en Sherris betekend Jerez maar op zijn Engels uit gesproken.
Sherry wordt gemaakt ten noorden van Cádiz, Andalusië in de driehoek tussen de steden Jerez de la  Frontera, Sanlúcar de Barrameda en Puerto de Santa Maria.

Sherry wordt traditioneel in de taps toelopende 'copita' gedronken, het sherryglas bij uitstek.

Net als bij andere wijnen is het verstandig geopende flessen niet langer dan enkele dagen te bewaren. Met name delicate wijnen als fino en manzanilla verliezen snel hun versheid. Amontillado, oloroso, palo cortado, pedro ximénez en de creams kunnen iets langer geopend bewaard worden

Verschillende sherrytypen

Veel mensen spreken over sherry, alsof het slechts één wijn betreft.
Ze zijn te verdelen in fino, oloroso, palo cortado, pedro ximénez en blended sheny's.

Fino
Fino's zijn strogele lichte, frisse wijnen met een delicate geur en een droge, amandelachtige smaak. Het alcoholpercentage varieert van 15,5 tot 17%. Ze moeten koel gedronken worden (10 a 11 °C).

Manzanilla's zijn verfijnde fino's die uitsluitend afkomstig zijn uit Sanlucar de Barrameda. Deze wijnen zijn strogeel van kleur en hebben een enigszins kruidige, pittige en droge smaak. Het alcoholpercentage varieert van 1 5,5 tot 17%. Ze moeten koel gedronken worden (1O a 11°C).
Manzanilla Pasada is een verfijnde fino, die in smaak en geur meer richting amontillado gaat.

Amontillado's zijn oude fino's. Nadat de flor is verdwenen worden ze versterkt met wijnalcohol waarna de amontillado's verder in vaten kunnen rijpen. Amontillado's zijn amberkleurig en hebben een indringend aroma en een droge, hazelnootachtige smaak. Het alcoholpercentage varieert van 17,5 tot 20%. Lang gerijpte (30-40 jaar) amontillado's zijn bij kenners bijzonder gewild.

Oloroso
Oloroso's zijn geurige volle sherry's die in kleur variëren van diep amber tot mahonie. Van nature hebben ze een droge smaak, waarbij de eerste indruk vaak iets zoetig en fluwelig is. Oudere oloroso's worden zachter van structuur en ontwikkelen een beendroge, walnootachtige smaak. Het alcoholpercentage kan oplopen tot 21%.

Palo Cortado
Palo Cortado is in ons land een vrij onbekende sherry. In smaak en kleur komt deze wijn enigszins overeen met oloroso sherry. Het aroma lijkt echter veel meer op dat van een rijpe amontillado: complex, indringend en verfijnd! Het alcoholpercentage bedraagt ongeveer 18%.

Pedro ximénez
In de Jerez streek worden op kleine schaal ook hele zoete (dessert)wijnen geproduceerd; met name de beroemde pedro ximénez. De geoogste druiven worden een dag of tien te drogen gelegd en dan pas geperst. De opvallende geur en intense smaak van zoete rozijnen maakt pedro ximénez een unieke dessertwijn. Het alcoholpercentage bedraagt circa 17 a 18%. Op identieke wijze wordt ook de zoete moscatel sherry gemaakt.


Blended sherry's
Naast de 'single' sherry's, zijn ook blended (gemengde) sherry's bijzonder populair. De smaak verschilt per bodega, aangezien elk wijnhuis volgens het eigen smaakrecept zijn blends maakt. De bekendste blends zijn: cream sherry en pale cream sherry. De alcoholpercentages van de blended sherry's liggen tussen de 17 en 19%. De wijnen worden gekoeld (tussen de 10 en 12° C) gedronken.


Cream sherry is meestal een blend van oloroso en de intens zoete pedro ximénez sherry. De wijn krijgt hierdoor de intensiteit en kleur van een oloroso en de fluwelen zoetheid van de pedro xirnénez.

Pale cream sherry is ook een blended sherry en is een combinatie van een fino met een pedro xirnéncz of moscatel.

Dry en medium dry sherry: om het makkelijk te maken voor de wijndrinkers, vermelden sommige producenten op de etiketten - naast het sherrytype - of deze wijn een droge of milddroge (dry) of lichtzoete smaak (medium dry) heeft. Staat er op het etiket geen typeaanduiding, maar alleen dry of medium dry, dan gaat het meestal om een blend van verschillende sherrytypen.

Links naar Sherry sites

Meer informatie omtrent Sherry vindt je op http://www.sherryinfo.nl/

Sherry bodega's en producenten
http://www.laguita.com/
http://www.gutierrez-colosia.com/
http://www.barbadillo.com/
http://www.gonzalezbyass.es/
http://www.osborne.es/
http://www.romate.com/
http://www.sandeman.com/
http://www.emilio-lustau.com/
http://www.vinicola-hidalgo.es/
http://www.williams-humbert.com/

Bron - NetOnline Redactie - Geplaatst op: 29/3/2005
© 2007 - NetOnline.be. Geen enkel artikel mag overgenomen worden zonder toestemming van NetOnline.be.

Meer artikels omtrent gastronomie eten en drinken
Dit artikel aanbevelen aan een vriend, kennis ?
NetOnline kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor de inhoud van derde websites en voor de inhoud van website waarnaar het linkt.

 

 
 RECEPTEN
Doorzoek 2679 recepten
Geef het eerste ingrediënt in
Geef een tweede ingrediënt in
Geef een derde ingrediënt in
Geef de soort gang in
Geef de soort keuken in:
 GASTRONOMIE
Restaurants zoeken
Op zoek naar een restaurant in uw buurt ? Zoek een gezellig restaurant via NetOnline.
Kookboeken
Ontdek interessante kookboeken boordevol ideeën en recepten.
Kooktips
Ontdek meer interessante kooktips en weetjes van professionals uit de keuken !
Cocktailrecepten
Ontdek de lekkerste en originele cocktailrecepten op NetOnline.be.
Interessante links
Bent u op zoek naar de meest interessante links i.v.m. eten en drinken, gastronomie ?
© NetOnline 2011 - Privacy policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL | Adverteren | Contact | Sitemap
beste www-sites:a- b- c- d- e- f- g- h- i- j- k- l- m- n- o- p- q- r- s- t- u- v- w- x- y z