logo
Als startpagina
Zoek dienst / product
 
Home Nieuws Entertainment

Business

Carriere Geld ICT Auto Wonen Reizen Lifestyle Fun Culinair Sitemap
auto
Auto

Jobs


Immo


Weer

Dating

Lenen

Reizen


Games

windows dedicated server hosting by COMBELL
WorkTalia Vacatures
 GASTRONOMIE
Startpagina
Links
 RECEPTEN
Top recepten
Recepten per gang
Recepten per land
Voorgerechten
Soepgerechten
Salades
Vleesgerechten
Visgerechten
Wild & Gevogelte
Nagerechten
 VOEDING
Vlees
Gevogelte
Vis
Fruit
Groenten
Zuivel
Kruiden
Dranken
 KOKEN EN SERVEREN
Kooktips en techniek
Tafeltips & Etiquette
 DRANKEN
Wijn
Likeuren
Drankrecepten
Cocktailrecepten
 RESTAURANTS
Restaurants zoeken
 TOOLS
Kruidenwijzer
Calculators
Ovenstanden
 CHANNELS
Actualiteit
Entertainment
Ondernemen
Auto & Mobiliteit
Financieel & Geld
ICT & Internet
Immo & Wonen
Jobs & Carrière
GSM & Telecom
Reizen & Vakantie
Lifestyle & Gezond.
Gastronomie
Games & Fun
Zoekertjes
Links

 
  ARTIKELS - DETAIL
Hoe kan je het best voedsel bewaren?

Vroeger werd inzouten van voeding gebruikt om deze beter en langer te bewaren. Daar deze methode ten koste gaat van de voedingswaarde en de smaakechtheid van de voeding zijn er tegenwoordig betere alternatieven om voeding te bewaring. Even op een rij...

Naast het feit dat verse levensmiddelen lekkerder zijn is er bij niet-verse levensmiddelen kans op voedselvergiftiging en is er een verlies van vitaminen etc...

TIPS:

  • Bij twijfel over de versheid van de levensmiddelen is het altijd het beste de levensmiddelen niet te gebruiken en weg te gooien!
  • Houd altijd rekening met de vermelde datum op de verpakking. Moet de verpakking verwijderd worden, noteer deze datum dan vb. op de koelkastdoos.
  • Gebruik steeds het principe van Eerst binnen, eerst buiten ( ook wel het FIFO-systeem of First In, First Out genoemd ).
  • Ben je levensmiddelen aan het voorbereiden om te conserveren? Werk dan op een zo hygiënisch mogelijke manier. Naast het feit dat hygiëne sowieso nodig is in de keuken, zal de bewaring zeker ten goede komen.

Koelkast
Door het verlagen van de temperatuur worden de rijping en dus ook het rottingsproces vertraagd. Om een perfecte koeling te krijgen moet de koelkast een maximumtemperatuur hebben van 6°. Let er wel steeds op dat er geen vriestemperaturen aanwezig zijn in bepaalde delen van de koelkast. Om deze temperatuur correct te meten is het best een thermometer in een glas water te plaatsen om te voorkomen dat de aflezing van de temperatuur beïnvloed wordt door het openen van de koelkastdeur.

Wat wel en wat niet in de koelkast?
De meeste groenten en fruitsoorten uit warme landen zoals komkommers, ananas, aubergines, bananen mogen niet in de koelkast. Deze groenten en fruit krijgen anders last van rotte plekken door koudebederf.
Ook aardappelen kunnen beter niet in de koelkast. Het best is een donkere omgeving tussen de 10° en 15°.
Gekookte eieren moeten zeker in de koelkast en zo kan je ze ongeveer 1 week houden.

Vacuüm verpakking
Meer en meer wordt het vacuüm verpakken van voeding gebruikt. Door het afsluiten van de lucht bewaard het voedsel langer. Dit is vooral interessant voor bereide maaltijden, gesneden vlees, bewerkte groentjes,... Voor privégebruik zijn er in de handel reeds kleine vacuümmachines verkrijgbaar al is het altijd opletten met de kwaliteit van deze machines. Voor het volledig vacuüm krijgen van een verpakking is een krachtige motor nodig en bij de huismodellen is dit niet altijd het geval.

Diepvries
Het invriezen van voeding is nog één van de meest gebruikte conserveringsmanieren. Enkele tips waar je moet op letten bij het invriezen van voeding:

  • Zorg voor een temperatuur in de diepvriezer van minder dan -18°
  • Plaats bij het invriezen steeds een datum op de verpakking om twijfel te voorkomen
  • Zorg bij het invriezen van bereide maaltijden dat ze reed volledig afgekoeld zijn. ( Dit kan je doen via het laten rusten in een grote schaal gevuld met ijswater of in een koelkast ( als er andere levensmiddelen aanwezig zijn is dit wel beter te vermijden ). Bij het afkoelproces ook regelmatig roeren indien mogelijk om het afkoelproces zo gelijkmatig mogelijk te laten verlopen

Inkopen doen
Belangrijk bij het bewaren van levensmiddelen is dat de koudelijn niet onderbroken wordt. Daar wordt mee bedoeld dat er ( bijna ) geen temperatuurschommelingen mogen gebeuren. Als je dus inkopen doet denk er aan om levensmiddelen zo laag mogelijk op uw boodschappenlijstje te plaatsen. En zeker diepvriesproducten als laatste te nemen.
TIP: plaats bij het inkopen doen een koelbox in de koffer om daar de levensmiddelen direct in te plaatsen.

Bron - NetOnline Redactie - Geplaatst op: 22/3/2005
© 2007 - NetOnline.be. Geen enkel artikel mag overgenomen worden zonder toestemming van NetOnline.be.

Meer artikels omtrent gastronomie eten en drinken
Dit artikel aanbevelen aan een vriend, kennis ?
NetOnline kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor de inhoud van derde websites en voor de inhoud van website waarnaar het linkt.

 

 
 RECEPTEN
Doorzoek 2679 recepten
Geef het eerste ingrediënt in
Geef een tweede ingrediënt in
Geef een derde ingrediënt in
Geef de soort gang in
Geef de soort keuken in:
 GASTRONOMIE
Restaurants zoeken
Op zoek naar een restaurant in uw buurt ? Zoek een gezellig restaurant via NetOnline.
Kookboeken
Ontdek interessante kookboeken boordevol ideeën en recepten.
Kooktips
Ontdek meer interessante kooktips en weetjes van professionals uit de keuken !
Cocktailrecepten
Ontdek de lekkerste en originele cocktailrecepten op NetOnline.be.
Interessante links
Bent u op zoek naar de meest interessante links i.v.m. eten en drinken, gastronomie ?
© NetOnline 2011 - Privacy policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL | Adverteren | Contact | Sitemap
beste www-sites:a- b- c- d- e- f- g- h- i- j- k- l- m- n- o- p- q- r- s- t- u- v- w- x- y z