logo
Als startpagina
Zoek dienst / product
 
Home Nieuws Entertainment

Business

Carriere Geld ICT Auto Wonen Reizen Lifestyle Fun Culinair Sitemap
auto
Auto

Jobs


Immo


Weer

Dating

Lenen

Reizen


Games

windows dedicated server hosting by COMBELL
WorkTalia Vacatures
 GASTRONOMIE
Startpagina
Links
 RECEPTEN
Top recepten
Recepten per gang
Recepten per land
Voorgerechten
Soepgerechten
Salades
Vleesgerechten
Visgerechten
Wild & Gevogelte
Nagerechten
 VOEDING
Vlees
Gevogelte
Vis
Fruit
Groenten
Zuivel
Kruiden
Dranken
 KOKEN EN SERVEREN
Kooktips en techniek
Tafeltips & Etiquette
 DRANKEN
Wijn
Likeuren
Drankrecepten
Cocktailrecepten
 RESTAURANTS
Restaurants zoeken
 TOOLS
Kruidenwijzer
Calculators
Ovenstanden
 CHANNELS
Actualiteit
Entertainment
Ondernemen
Auto & Mobiliteit
Financieel & Geld
ICT & Internet
Immo & Wonen
Jobs & Carrière
GSM & Telecom
Reizen & Vakantie
Lifestyle & Gezond.
Gastronomie
Games & Fun
Zoekertjes
Links

 
  ARTIKELS - DETAIL
Wijn serveren? Enkele gastronomische tips

Bij feestelijkheden hoort in België en Nederland nog steeds een flesje wijn. Om deze wijn volledig tot zijn recht te laten komen dienen enkele stappen gevolgd te worden. Wij leggen in dit artikel kort uit welke.

 

Het openen van de fles
Begin met het verwijderen van de lood-capsule door middel van een snijder ( verkrijgbaar in de meeste warenhuizen en zeker in speciaalzaken ). Deze zorgt voor een mooie afsnijrand zonder de fles te beschadigen. Voor de kurk zelf kan je kiezen tussen een kurketrekker of een draaitrekker. Hoe zeer ook de meeste wijnhandelaars volharden om een kurketrekker te gebruiken geven wij toch de voorkeur aan de zachte efficiëntie van een draaitrekker.

Decanteren
Decanteren, het langzaam overgieten van de wijn om het bezinksel te verwijderen, is normaal niet nodig bij flessen die speciaal voor de gelegenheid gekocht zijn. Het volstaat om enkele uren voor het serveren de fles even tegen het licht te houden en te controleren op eventueel bezinksel. Mocht decanteren dan toch nodig zijn, stel je de fles dan best al recht zodat alles op de bodem kan terecht komen.

Temperatuur van de wijn
Natuurlijk is de temperatuur van het serveren belangrijk maar toch is deze moeilijk te bepalen. Ze is afhankelijk van de stijl van de wijn, de kamertemperatuur, het eventuele eten, etc.

Toch even dit:

Temperatuur voor het serveren van Champagne.
Champagne wordt het best geserveerd tussen 8° en 10°. Een koelemmer is in die zin handig, als de champagnefles niet direct leeg is. Vul de koelemmer ook met water en ijs. Dit werkt veel efficiënter dan enkel ijs.

Temperatuur voor het serveren van witte wijn.
Een koude temperatuur maakt de wijn verfrissend. Het geeft body aan wijnen met een kleine zuurtegraad en verminderd het massieve karakter van wijnen met een hoge alcoholgraad. Als je de wijn koelt tussen de 8° en 12° zal deze perfect tot zijn recht komen.

Temperatuur voor het serveren van rode wijn.
Naarmate een rode wijn zwaarder is (door het tanninegehalte) zal je deze best iets warmer serveren. De warmte verminderd het wrange effect van het looizuur. Let wel: als de wijn te warm is, zal de alcohol het boeket en de smaak overheersen. Het best is tussen de 16° en de 18° maar zeker nooit boven de 20°. Dus de oude gewoonte van kamertemperatuur is in die zin een misvatting, dat bij feesten de temperatuur in de woonkamer vlug boven de 20° graden uit stijgt. En de term kamertemperatuur van wijn komt van de periode dat in de meeste woonkamers geen centrale verwarming aanwezig was en dus de temperatuur rond de 17° lag.
Extra tip: laat uw wijn zo lang mogelijk in de berging of garage staan.

Gebruik van wijnglazen
Elke soort wijn heeft zijn bijhorend glas. Maar als je niet wekelijks met wijn bezig bent kan je gerust een standaard wijnglas nemen ( opgedeeld via witte wijn, rode wijn en champagne glazen ).  Buiten het champagneglas dienen de glazen tulpvormig te zijn. Deze vorm zorgt er voor dat het aroma van de wijn bewaard blijft en dat het ronddraaien van de wijn zonder morsen geen moeilijke opgave wordt.

Voorproeven van de wijn
Het is algemeen gekend dat de wijn dient voorgeproefd te worden. Je laat dit doen door één van je gasten ( meestal de oudste man in het gezelschap ). Giet ongeveer 1 cm wijn in het glas en toon ondertussen de fles wijn met het etiket naar de persoon gericht zodat die het kan beoordelen. Eens deze persoon van mening is dat de wijn voldoet, kan je overgaan met het serveren van de andere gasten. Het is niet nodig dat deze persoon bij elke fles die geopend wordt moet voorproeven maar enkel als de eerste fles wijn geserveerd wordt.

Drinken van de wijn
Geef als gastheer of vrouw geen overvolle glazen wijn. Naast het niet smakelijk uitzicht van een overvol glas is er ook het feit dat de wijn langzaam opwarmt naarmate hij blijft staan en dus te warm zal worden.

Veel plezier...

Bron foto: http://www.vizit.be

Bron - NetOnline Redactie - Geplaatst op: 4/11/2004
© 2007 - NetOnline.be. Geen enkel artikel mag overgenomen worden zonder toestemming van NetOnline.be.

Meer artikels omtrent gastronomie eten en drinken
Dit artikel aanbevelen aan een vriend, kennis ?
NetOnline kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor de inhoud van derde websites en voor de inhoud van website waarnaar het linkt.

 

 
 RECEPTEN
Doorzoek 2679 recepten
Geef het eerste ingrediënt in
Geef een tweede ingrediënt in
Geef een derde ingrediënt in
Geef de soort gang in
Geef de soort keuken in:
 GASTRONOMIE
Restaurants zoeken
Op zoek naar een restaurant in uw buurt ? Zoek een gezellig restaurant via NetOnline.
Kookboeken
Ontdek interessante kookboeken boordevol ideeën en recepten.
Kooktips
Ontdek meer interessante kooktips en weetjes van professionals uit de keuken !
Cocktailrecepten
Ontdek de lekkerste en originele cocktailrecepten op NetOnline.be.
Interessante links
Bent u op zoek naar de meest interessante links i.v.m. eten en drinken, gastronomie ?
© NetOnline 2011 - Privacy policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL | Adverteren | Contact | Sitemap
beste www-sites:a- b- c- d- e- f- g- h- i- j- k- l- m- n- o- p- q- r- s- t- u- v- w- x- y z