logo
Als startpagina
Zoek dienst / product
 
Home Nieuws Entertainment

Business

Carriere Geld ICT Auto Wonen Reizen Lifestyle Fun Culinair Sitemap
auto
Auto

Jobs


Immo


Weer

Dating

Lenen

Reizen


Games

windows dedicated server hosting by COMBELL
WorkTalia Vacatures
 FINANCIEEL & GELD
Startpagina
 ARTIKELS
Artikels
 LENEN EN KREDIETEN
Geld lenen
 VALUTAHANDEL
iFOREX
 TOOLS
Valutaparen
Wisselkoersen
Rekenmachine
Procent berekenen
 INFORMATIEF
Woonkrediet
Persoonlijke lening
Autofinanciering
Autoverzekering
Brandverzekering
Schuldsaldo verzekering
Hospitalisatie verzekering
Valutahandel
Geld verdienen
 MEER
Links
 CHANNELS
Actualiteit
Entertainment
Ondernemen
Auto & Mobiliteit
Financieel & Geld
ICT & Internet
Immo & Wonen
Jobs & Carrière
GSM & Telecom
Reizen & Vakantie
Lifestyle & Gezond.
Gastronomie
Games & Fun
Zoekertjes
Links

 
  ARTIKELS - DETAIL
FinanciŽle gevolgen van gezinsuitbreiding

 

Is er gezinsuitbreiding op komst? Dan is dit een belangrijk tijdstip om je financiŽn te regelen, zowel op korte als op lange termijn.   


Maak de inventaris van je financiŽn op

Zijn jullie binnenkort niet meer met zijn tweeŽn en staan jullie op het punt om de trotse ouders te worden van een wolk van een baby? Dan weet je best waar je op financieel vlak aan toe bent. Eerst moet je echter nagaan hoe het nu werkelijk met je financiŽle situatie gesteld is. Zo stel je een financiŽle boedelbeschrijving op:

 • Begin met het aanpakken van je budget. Bereken je wekelijkse of maandelijkse inkomsten en uitgaven en kijk hoeveel je over houdt.
 • Als koppel kan het zijn dat dit de eerste keer is dat jullie er echt over nadenken om je geld en financiŽle verantwoordelijken te delen.
 • De huishoudelijke financiŽn regelen is gemakkelijker als je het met elkaar eens bent. Dit betekent niet dat je met alles akkoord moet gaan. Wel zal het helpen om elkaars houding tegenover geld te begrijpen. Bespreek het dus met elkaar.

Plan je uitgaven bij gezinsuitbreiding

We hoeven je niet te vertellen dat babyís duur zijn. Onderzoek toont aan dat een baby tegen het einde van zijn eerste levensjaar 4500 euro heeft gekost. Sowieso reken je best op een meerkost van 400 euro per maand en per kind. Als je hiermee rekening houdt, kan je voorkomen dat je met schulden en financiŽle problemen te kampen krijgt.

 • Maak een lijst van alles dat je moet kopen. Bereken vervolgens de totale kostprijs van al deze aankopen.
 • Als je krap bij kas zit, moet je kijken waar je kan besparen. Een goede manier om dit uit te pluizen is een uitgavedagboek bijhouden gedurende een week of maand. Je zal waarschijnlijk verbaasd zijn waar je geld naar toe gaat en snel inzien waar je enkele bezuinigingen kan doorvoeren.

Voordelen van gezinsuitbreiding

Vadertje staat wil gezinsuitbreiding stimuleren. Daarom voorzien hij enkele financiŽle voordelen voor ouders. Ouders genieten in BelgiŽ van de volgende voordelen:

 • Bij de geboorte van een kind heb je in BelgiŽ recht op kraamgeld. Je kan dit aanvragen vanaf de 6de maand van je zwangerschap. Bij een eerste kind bedraagt deze premie om en bij de 1000 euro, bij een volgend kind ongeveer 800 euro.

 • Daarnaast is er de maandelijks terugkerende kinderbijslag, die in de volkmond ook wel kindergeld wordt genoemd. Kinderen tot 18 jaar of voltijdse studenten tot 25 jaar komen in aanmerking voor deze kinderbijslag. In 2007 bedroeg het basisbedrag van de maandelijkse kinderbijslag 78,59 euro voor het eerste kind, 145,43 euro voor het tweede kind en 217,13 euro voor elk volgend kind. Daarnaast voorziet de staat vanaf 6 jaar een leeftijdstoeslag.

 • In bepaalde gevallen heb je recht op een verhoogde kinderbijslag. Als je een gehandicapt kind krijgt of als je een uitkeringsgerechtigde werkloze ouder bent bijvoorbeeld.

 • Vervolgens maak je als ouder aanspraak op fiscale voordelen. Men spreekt bijvoorbeeld van kinderen ten laste, waarbij het basisbedrag van de belastingvrije som verhoogt met toeslagen op basis van het aantal kinderen dat je hebt. Deze toeslagen worden elk aanslagjaar aangepast. Bovendien geldt er een extra verhoging van de belastingvrije som voor kinderen ten laste die jonger zijn dan 3 jaar. Ook de fiscale voordelen van je hypotheeklening verbeteren na de geboorte van een kind. Ten slotte kan je ook de kosten van de kinderopvang aangeven bij de belastingen.

Plannen voor de toekomst van je gezin

Eens je weet waar je staat, kan je overwegen om enkele proactieve stappen te ondernemen om de toekomst te plannen voor je gezin.

 • Als je het je kan veroorloven, is dit een goed tijdstip om te beginnen plannen voor de kosten van crŤches en scholing; niet alleen voor de kleuterklas, ook voor latere studies aan een hogeschool of universiteit. Dit lijkt weliswaar nog een eeuwigheid veraf, maar hoe vroeger je start, hoe beter.
 • Houd rekening met worst case scenarioís. Is je gezin financieel opgewassen tegen een onverwacht ontslag, een langdurige ziekte of een overlijden van een van de partners? Waarschijnlijk blijf je van dergelijk onheil gespaard, maar ben je bereid of kan je dat risico nemen? Het kan zijn dat je voldoende spaargeld hebt om een moeilijke periode te overbruggen. Als dat niet het geval is, kan je je ertegen verzekeren.
 • Gezinsuitbreiding is vaak het startschot om je eerste huis te kopen of om te verhuizen naar een grotere woning. Een hypotheeklening is misschien wel het laatste waaraan je denkt, maar het is waarschijnlijk de grootste financiŽle verbintenis van je leven.

Terug aan het werk na gezinsuitbreiding

Als je van plan bent om terug te gaan werken na je ouderschapsverlof, kan je beter tijdig de kinderopvangopties onderzoeken. Een kindermeisje, een crŤche of een onthaalmoeder, de kosten variŽren en plaatsen raken volgeboekt. Start daarom vroeg genoeg met je huiswerk.

 

Bron - NetOnline Redactie - Geplaatst op: 16/9/2009
© 2007 - NetOnline.be. Geen enkel artikel mag overgenomen worden zonder toestemming van NetOnline.be.

Meer artikels omtrent financieel en geldzaken
Dit artikel aanbevelen aan een vriend, kennis ?
NetOnline kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor de inhoud van derde websites en voor de inhoud van website waarnaar het linkt.

 

 

 
 SERVICES - LENINGEN EN KREDIETEN
Geld lenen ? Gratis simulatie !
Op zoek naar goedkope kredieten ? Doe de simulatie !
Gratis simulatie >
 INFORMATIEF
Ontdek handige informatie en weetjes over verschillende soorten leningen, geld lenen, kredieten en financieringen.
Autofinanciering Woonkrediet
Persoonlijke lening Valutahandel
Ontdek handige informatie en weetjes over verschillende soorten verzekeringen en verzekeringsvormen
Autoverzekering Brandverzekering
Schuldsaldo
verzekering
Hospitalisatie
verzekering
 TOOLS EN ZOEKEN
Rekenmachine
Via NetOnline is het mogelijk een wetenschappelijke rekenmachine te gebruiken.
Wisselkoersen
Bereken de wisselkoers van de Euro vs Dollar, Pond, Yen, Turkse Lire, Ierse Pond, ...
© NetOnline 2011 - Privacy policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL | Adverteren | Contact | Sitemap
beste www-sites:a- b- c- d- e- f- g- h- i- j- k- l- m- n- o- p- q- r- s- t- u- v- w- x- y z